In Leusden wordt gewerkt aan de uitbereiding van de AFAS Campus. Dankzij dit prestigieuze plan kunnen samenwerkende partijen en partnerbedrijven optimaal profiteren van de inspirerende werkomgeving die AFAS te bieden heeft. Innovatieve oplossingen en een ambitieuze manier van denken staan bij het project hoog in het vaandel. Een samenwerking waarbij wij als architectenbureau constant worden uitgedaagd om de lat hoger te leggen én waarbij onze ontwerpvisie en kernwaardes goed van pas komen.
De uitbreiding van de AFAS Campus in Leusden omvat verschillende werkgebouwen met vele voorzieningen, waaronder werkplekken, restaurants, opleidingsruimten, een Grand Café, een opnamestudio en een volledig nieuwe vergroende omgeving. Sander ter Harmsel, architect en partner van Architecten VOORMORGEN, vertelt: ‘’Als architecten zijn we ons bewust van onze rol in de samenleving. Wij hebben voor AFAS een masterplan opgesteld met een heldere visie op de projecten. Wat ooit begon met een schets van onze architect Hans van den Dobbelsteen, die duidelijk maakte hoe je een doods gebouw nieuw leven inblaast, heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een visie van ‘Verbinden en Ontmoeten’. Een toekomstgerichte houding op de opgave heeft gezorgd voor een ambitieus project. De hoofdgedachte is om de kantoorpanden en de parkeergarage gefaseerd te verduurzamen en gereed te maken als uitdagende en inspirerende werkomgeving. Dit zegt ook iets over de inrichting van de directe omgeving rondom de gebouwen. Alle ingrepen staan in het teken van hoe we de mensen die op de AFAS Campus werken met elkaar in verbinding kunnen brengen en elkaar kunnen laten ontmoeten. Zo is het masterplan ontstaan voor een innovatieve campus: een prachtige groene werkomgeving die verbindt, inspireert en uitdaagt.’’
DotNL
Onlangs zijn het eerste verduurzaamde werkgebouw ‘dotNL’ en de parkeergarage met een nieuw zonnedak opgeleverd en in gebruik genomen. De indeling van gebouw ‘dotNL’ is volledig gewijzigd. ‘’Je komt nu binnen in een open entreegebied, voorzien van veel binnen-groen, dat je direct begeleidt naar het grote atrium. Dit atrium vormt een katalysator voor het ‘Verbinden en Ontmoeten’ in het gebouw. Het indrukwekkende atrium, het restaurant, bestaat uit een hoge ruimte met een enorme tribunetrap die uitkijkt op het Clubhuis van AFAS. Het restaurant vormt het kloppende hart van het gebouw, dat de verdiepingen letterlijk met elkaar in contact brengt. Veel gesloten wanden zijn verdwenen en twee enorme liftschachten zijn ingeruild voor een open uitnodigende trap. Het gebouw heeft een warme, groene sfeer en uitstraling gekregen met veel houtaccenten. De aanpassingen zijn een enorme winst voor het gebouw.’’
Parkeergarage
De parkeergarage heeft parkeerdekken in een split-level-structuur, verdeeld over vijf bouwlagen, waarvan de bovenste laag in open verbinding stond met de buitenlucht. De bouw van een nieuw zonnedak over de bestaande parkeergarage, een indrukwekkende houtconstructie met ruim 1400 zonnepanelen, zorgt voor een enorme energieopwekking waarop de gebouwen op de campus worden aangesloten. Het dak vangt, net als de daken van de andere gebouwen op de campus, het regenwater op. Al dit water wordt gebufferd op eigen terrein. Op dit slimme regenwater-beheerssysteem worden de tuinberegening en de toiletten in de gebouwen aangesloten. Ook het interieur van de parkeergarage heeft een face-lift gekregen en is nu voorzien van meer aansluitingen voor elektrische auto’s en slimme LED-verlichting, die automatisch dimt op het moment dat niemand in de garage aanwezig is.


Buiteninrichting: verbindend en groen
Een belangrijk uitgangspunt bij het realiseren van de AFAS Campus is de inrichting van de omgeving. De bestaande inrichting is hard, steenachtig en zakelijk. In de nieuwe plannen worden de gebouwen door middel van een parkachtige omgeving met elkaar verbonden: een zogenaamd ‘urban park’. De inrichting van de ruimte rondom de gebouwen op de campus gaat daarmee bijdragen aan de uitnodigende werkomgeving die de Campus te bieden heeft. De groene inrichting verbindt de verschillende gebouwen én de mensen op de campus.
Duurzaamheid en circulariteit
Met het masterplan en de uitvoering ervan wil AFAS een voorbeeldfunctie invullen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. De gebouwen worden behouden en gerevitaliseerd voor toekomstig gebruik. Voor uitkomende materialen wordt daar waar mogelijk een nieuwe bestemming gezocht. De gasaansluiting verdwijnt en met energie wordt zuinig omgegaan. De gevels worden goed geïsoleerd en de zon wordt aan de buitenzijde geweerd door middel van lamellen en screens. Dit brengt de koellast van het gebouw enorm naar beneden.
Ook de flexibiliteit in het interieur van de gebouwen speelt een belangrijke rol; dankzij flexibele en remontabele ontwerpen van de inrichtingselementen en binnenwanden kunnen in de toekomst gemakkelijk aanpassingen worden gedaan. De nieuwe tribunetrap en atriumtrap zijn bekleed met gerecycled hout, dat op deze manier een tweede leven krijgt. Het binnenklimaat is warm en comfortabel met veel binnen-groen. Dit geeft de belevingswaarde een enorme impuls. In de inrichting en afwerking is elk materiaal langs de meetlat van de ambities gelegd om te komen tot de juiste keuzes. Leveranciers worden telkens uitgedaagd om te komen met de beste oplossing.
Sander ter Harmsel: ‘’Samen met onze partners in het bouwteam zorgen we voor een prachtig geheel; een uitnodigend gebied waar gezamenlijk kan worden gewerkt.
Innovatieve oplossingen
De AFAS Campus wordt ontworpen met innovatieve oplossingen en een manier van denken die zorgt dat het plan inspireert en uitdaagt. Sander ter Harmsel: ‘’Samen met onze partners in het bouwteam zorgen we voor een prachtig geheel; een uitnodigend gebied waar gezamenlijk kan worden gewerkt. Als architectenbureau kijken wij met een andere blik naar de uitdagingen in dit project. Wij denken met onze expertise mee op het gebied van duurzaamheid en circulariteit en bewaken de integrale visie van het geheel. Dat is onze kracht en de meerwaarde die wij te bieden hebben en die past bij de uitdagende ambities van AFAS.’’